Ministranti BeltinciKdo smo?
Ministrant ali mašni strežnik je oseba, ki duhovniku-mašniku pomaga pri izvedbi maše. Beseda ministrant izvira iz latinskega glagola ministrare = SLUŽITI. Ministrant je po navadi laik, pogosto še otrok, ki mašniku pomaga zlasti pri opravilih.
 
Kaj delamo in kaj so naše naloge?
Pomagamo pri naslednjih opravilih:
* priprava oltarja
* priprava darov (hostij in vina)
* priprava mašne knjige
* prenašanje liturgičnih rekvizitov (križ, sveča, kadilnica, ipd)
* pomoč duhovniku pri umivanju rok
* zvonenje z ročnimi zvončki pri pomembnejših delih maše
* Naša prvenstvena naloga je pomoč pri obredu (sveti maši). K temu sodi tudi priprava na sveto mašo. Pred sveto mašo prižgemo sveče, nesemo darove v bližino oltarja, poskrbimo za ozvočenje v cerkvi ter nesemo lekcionar-knjigo z berili in evangeliji ter knjigo s prošnjami.
* Z zvoncem pozvonimo za začetek svete maše ter pri povzdigovanju. Med samo sveto mašo prinesemo darove na oltar, pobiramo denar ter odnesemo darove iz oltarja. Po sveti maši odnesemo svete posode, svete knjige ter ugasnemo sveče.
* Kakor ste že opazili, imamo ministranti svoja oblačila-albe. To so bela oblačila. Seveda se po župnijah tudi razlikujejo, kar daje še poseben čar. Poleg teh nalog pa se ministranti udeležujemo tudi ministrantskega kviza, ki je vsako leto. Udeležujemo se tudi športnih iger za ministrante.
 
Srečanja:
* Srečevali se bomo vsako prvo soboto in vsako tretjo soboto v mesecu
* Srečevali se bomo tudi pred velikimi prazniki in slovesnostmi (Božič, Velika noč, Birma, …)
* Po srečanju bomo udarili kakšen nogomet, šli na kepico sladoleda ali pice
 
Dogodki, ki se jih odeležujemo:
* Srečanja po dekanijah ali celotne škofije
* Tekmovanje na kvizih, športnih dogodkih
* Srečanja na duhovnih vajah (počitnice)
* Sprejem novih ministrantov in podelitev služb

Več o ministranti si lahko preberete tukaj.

ministranti sacrocuoreboli_itVabimo nove ministrante in ministrantke na 1. srečanje!

Kdaj? petek, 19. septembra od 19.30 do 20.30

Kje? župnišče

Dobivali se bomo enkrat na mesec.

 

Jezus pravi: "Pustite otroke in ne branite jim priti k meni, kajti takih je nebeško kraljestvo."

IMG 0518Ob zaključku šolskega leta so se ministranti s svojimi bližnjimi v soboto, 23. junija, zbrali na župnijskem dvorišču in pričeli z piknikom. Skozi  druženje ni manjkalo smeha in debat, pomerili pa so se tudi v nogometu. Ob tej priložnosti so se zahvalili Aljažu Baši, ki je vodil ministrantska srečanja in jih pripravljal ob praznikih in slovesnostih. Aljaž je vodenje predal mlajšim ministrantom, saj se odpravlja na študij teologije. Pa tudi na župnikov god niso pozabili.

Novi ministrantiNa belo nedeljo, 15. aprila je bilo ob slovenskem obhajanju mašne daritve v službo ministranta sprejeto 5 novih ministrantov.
Med pomenljivim obredom jim je kaplan Luka Rajf izroči ministrantske obleke in križ ter mašno knjigo.
Pri darovanju so novi ministranti prinesli darove: kadilo, križ in svečo.
Bogu hvala za te fante in dekle, ki so pripravljeni nekaj svojega prostega časa darovati Bogu in Cerkvi.

Za pregled fotografij klikni na spodnjo sliko:

Ministranti smo se v soboto, 16. januarja, zbrali ob 9. uri v župnijski cerkvi svetega Ladislava, kjer je bil uvodni pozdrav. Sledilo je izpraševanje vesti, spoved, molitev križevega pota. Po križevem potu smo se odžejali s sokom ali čajem. Nato smo se odpravili v telovadnico OŠ Beltinci, kjer se odvijal turnir. Lakoto in žejo pa so nam potešile kuharice iz Doma Janka Škrabana. Bilo je okrog 60 ministrantov iz župnij Beltinci, Dobrovnik, Odranci, Polana, Dokležovje, Kobilje.
Rezultati: 3. mesto je zasedla ekipa Dobrovnik2, 2. mesto Odranci in 1. mesto Kobilje.
Prve tri ekipe so dobile plaketo in poseben pokal iz gline.
 
ministranti_2011_04_1  ministranti_2011_04_2
ministranti_2011_04_3  ministranti_2011_04_4
ministranti_2011_04_5  ministranti_2011_04_6
ministranti_2011_3Na peto postno nedeljo, 10. aprila je bilo v hentai porn župniji Beltinci zelo slovesno, kajti pri sveti maši  so v župnijski cerkvi sv. Ladislava, sprejeli nove ministrante v ministrantsko službo. Slovesnega sprejema se je udeležilo 13 novih ministrov, od tega je nekaj deklic. Gre predvsem za mlade, kjer v družini gojijo vero in se posvečajo molitvi.
V župniji Beltinci so torej bogatejši za nove mlade ministrante, od tega jih vse skupaj deluje okoli 20, ki sodelujejo pri svetih mašah, predvsem pa množično pri nedeljskih bogoslužnih slovesnosti ter ob delavnikih.
Ministranti pa so dejavni tudi pri procesijah, križnih slovesnostih. Sicer pa so v ministrantski službi učenci osnovne šole Beltinci, nekaj pa je že srednješolcev. Delo ministranta bo v župniji dejavno čim dlje. Dvakrat mesečno se ministranti zberejo, kjer se vadijo in se pripravljajo za obrede pri svetih mašah, načrtujejo tudi ministrantski izlet, oziroma romanje.
V župniji Beltinci je bila novo umestitev novih ministrantov velik dogodek, katerega je vodil kaplan župnije Beltinci Luka Rajf. Ob tej priložnosti je vsak novi ministrant prejel spominsko diplomo in križ.
Jože Žerdin
ministranti_2011_1  ministranti_2011_2

Iskanje po spletni strani

Nedavno gledano

Arhiv člankov

Powered by mod LCA
خرید vpn خرید کریو خرید کریو دانلود فیلم خارجی دانلود فیلم خرید vpn دانلود فیلم خرید vpn خرید vpn خرید کریو